top of page

De Brexit: is de no deal van tafel?

Bijgewerkt op: 12 nov. 2020


Het Britse Lagerhuis heeft ingestemd met de deal voor een gereguleerd vertrek uit de Europese Unie. Als ook het Hogerhuis vóór is - en die kans is groot - zal het Verenigd Koninkrijk met een deal de Europese Unie per 31 januari 2020 verlaten en is de Brexit een feit. Hoe dan verder? Wat merk je daar als ondernemer van?


Overgangsperiode

Als de Britten op 31 januari uit de EU vertrekken, gaat er direct een overgangsperiode in. Zij hebben dan tot en met 31 december van dit jaar de tijd om te onderhandelen over een nieuwe handelsrelatie met de EU. In de tussentijd blijven voor het VK de EU-regels en -wetten gelden. Voor ondernemers verandert er gedurende de overgangsperiode dus vrijwel niets.


Hoe dan ook verandering

Meer duidelijkheid over de voorwaarden voor ondernemers om na de overgangsperiode met het VK zaken te doen, komt pas na de onderhandelingsfase. De Britten hebben al wel aangegeven dat zij de interne EU-markt willen verlaten. Er zullen dus hoe dan ook zaken veranderen.


No deal nog niet van tafel

Is het gevaar van een wanordelijk vertrek daarmee geweken? Niet helemaal. Er ligt namelijk nog een aantal heikele onderhandelingspunten. Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, heeft al gewaarschuwd dat het bijna onmogelijk is om alles voor 31 december in een nieuw akkoord te hebben vastgelegd.

In dat geval kan de overgangsperiode met twee jaar worden verlengd, mits de EU en het VK allebei akkoord gaan. De Britse premier Boris Johnson heeft echter in de Brexit-wet laten opnemen dat hij er niet om zal vragen. Dan ligt alsnog een no deal-Brexit op de loer.


Bereid je voor

Hoewel de precieze gevolgen van de Brexit nog niet duidelijk zijn, kan je je al wel op verschillende zaken voorbereiden. Bijvoorbeeld:

  • Douaneaangiften worden in alle scenario’s onderdeel van je invoer van of uitvoer naar het VK. Informeer hoe dit in zijn werk gaat.

  • Mogelijk krijg je te maken met dubbele procedures in het VK en de EU, omdat er niet langer één gezamenlijk traject is. Denk aan aparte aanvragen van markttoelatingen.

  • De EU en het VK willen importheffingen voorkomen, maar dit geldt alleen voor goederen die in de EU of het VK worden gemaakt. Voor doorvoer uit andere landen komen die heffingen er waarschijnlijk wel. Lees meer over invoertarieven.


Tip: als er geen nieuwe handelsafspraken komen, wordt het VK een ‘derde land’, vergelijkbaar met bijvoorbeeld China. Als je je hierop voorbereidt, kom je niet zo snel voor verrassingen te staan.


bottom of page