Ondernemers kunnen tot en met 1 december 2024 een Innovatiekrediet of een vroegfasefinanciering aanvragen. Het Innovatiekrediet is er voor zowel starters als gevestigde bedrijven. De vroegfasefinanciering is er voor mkb-ondernemers, innovatieve starters en academische-hbo-TO2 starters.
Innovatiekrediet
Via een Innovatiekrediet kan je een lening afsluiten voor de ontwikkeling van een nieuw product, medicijn of apparaat. Het Innovatiekrediet verstrekt slechts krediet voor een deel van de kosten. Voor kleine bedrijven is dit maximaal 45%, wanneer sprake is van samenwerking met een ander bedrijf 50%. Voor middelgrote bedrijven zijn deze percentages 35% en 50%, voor grote bedrijven 25% en 40%.
Voorwaarden
Er gelden tal van voorwaarden voor het Innovatiekrediet. Zo mag de financieringsbehoefte niet meer dan € 150.000 bedragen, moet er sprake zijn van een commercieel oogpunt voor het project en moet de technische haalbaarheid onderzocht én bewezen zijn.
Kosten en aanvragen
Je betaalt een vast opslagbedrag van 15% voor technische projecten en 25% voor klinische projecten. Daarnaast betaal je een jaarlijkse rente van nu 3%. Het innovatiekrediet vraag je aan bij de RVO. Hiervoor is eHerkenning nodig.
Vroegfasefinanciering
Met een vroegfasefinanciering (VFF) kan je een lening krijgen om te onderzoeken of een bepaald idee kans van slagen heeft in de markt. Ook voor deze financieringsvorm gelden verschillende voorwaarden. Zo moet je onder meer voor een businessplan zorgen waaruit blijkt dat jouw bedrijf substantieel gaat groeien.
Aanvragen
Er zijn regionale loketten waar je de vroegfasefinanciering kan aanvragen. Ook is er een landelijk loket. Voor mkb-ondernemers gelden andere voorwaarden dan voor innovatieve starters voor wat betreft de bij de aanvraag mee te sturen bijlages. Je vindt alle informatie hier.