top of page

Definitieve berekening NOW uiterlijk 22 februari 2023


Uiterlijk 22 februari 2023 moet je de definitieve berekening voor de NOW van de derde, vierde, vijfde en/of zesde aanvraagperiode hebben aangevraagd. De definitieve berekening vraag je aan bij het UWV. Houd deze datum dus goed in de gaten.


Voorschot

In eerste instantie heb je 80 procent van de NOW als voorschot ontvangen op basis van een schatting van je loonsom en omzetverlies. Nu de definitieve loonsom en het werkelijke omzetverlies bekend zijn, moet je de definitieve berekening aanvragen.


Uiterste datum

Voor de eerst en tweede aanvraagperiode (maart tot en met september 2020, NOW 1 en NOW 2) is geen definitieve berekening meer aan te vragen. Dit had uiterlijk 31 oktober 2021, respectievelijk 31 maart 2022 moeten gebeuren.Voor de volgende aanvraagperiodes heb je nog tot uiterlijk 22 februari 2023 om een definitieve berekening aan te vragen:

  • Oktober t/m december 2020 (NOW derde aanvraagperiode, NOW 3.1)

  • Januari t/m maart 2021 (NOW vierde aanvraagperiode, NOW 3.2)

  • April t/m juni 2021 (NOW vijfde aanvraagperiode, NOW 3.3)

  • Juli t/m september 2021 (NOW zesde aanvraagperiode, NOW 4)

Let op! Voor de zevende en achtste aanvraagperiode (november 2021 t/m maart 2022, NOW 5 en NOW 6) moet je uiterlijk 2 juni 2023 je definitieve berekening aanvragen.


Digitaal

Je vraagt de definitieve berekening van de NOW digitaal aan bij het UWV. Aanvragen kan mét en zonder eHerkenning.


Derdenverklaring of accountantsverklaring?

Je hebt een derdenverklaring nodig als jouw voorschot of definitieve tegemoetkoming tussen € 40.000 en € 125.000 ligt. Je hebt een accountantsverklaring nodig als het voorschot of definitieve tegemoetkoming € 125.000 of meer bedraagt.


Let op! Wacht je nog op een derdenverklaring of een accountantsverklaring, dan kan je uitstel aanvragen. Dit uitstel moet je uiterlijk 22 februari 2023 aanvragen via een speciaal formulier bij het UWV. Je hebt dan tot en met 26 juli 2023 om de definitieve berekening aan te vragen.


Definitieve beslissing

Op basis van het werkelijke omzetverlies en de definitieve loonsom berekent het UWV jouw definitieve tegemoetkoming NOW. Je ontvangt daarna van het UWV een definitieve beslissing. Ontving je te veel NOW, dan moet je dat terugbetalen. Te weinig ontvangen NOW betaalt het UWV aan je uit.


Betalingsregeling

Blijkt dat je te veel NOW hebt ontvangen en kan je dit niet in één keer terugbetalen? Vraag dan om uitstel van betaling en/of om een betalingsregeling bij het UWV. Je mag dan in maximaal 60 maandelijkse termijnen het teveel aan NOW terugbetalen. Een terugbetalingsregeling spreek je online af met het UWV.


Tip: je betaalt geen rente over de NOW die je terug moet betalen. Ook niet als je dit in termijnen doet.


Comments


bottom of page