top of page

Doe vóór 1 maart aangifte schenkbelasting van schenking uit 2023


Als je in 2023 een schenking kreeg, moet je in principe vóór 1 maart 2024 aangifte schenkbelasting 2023 doen.


Aangifte schenkbelasting

Je doet aangifte schenkbelasting 2023 als je in 2023:

  • een of meer schenkingen van je ouder(s) kreeg met een totale waarde hoger dan € 6.035, en/of

  • een of meer schenkingen van dezelfde schenker (niet je ouders) kreeg met een totale waarde hoger dan € 2.418.

 

Ook bij beroep op verhoogde vrijstelling

Doe je een beroep op een eenmalig verhoogde vrijstelling, dan moet je ook aangifte schenkbelasting 2023 doen. Dit moet ook als je door toepassing van de vrijstelling geen schenkbelasting hoeft te betalen.

 

Let op! De eenmalig verhoogde vrijstelling voor een schenking van een ouder aan een kind en voor een eigen woning bedroeg in 2023 € 28.947. Schonk een ouder aan een kind voor een dure studie, dan bedroeg deze vrijstelling in 2023 € 60.298. Controleer wel goed of aan alle voorwaarden van de eenmalig verhoogde vrijstellingen is voldaan.


Deadline

Aangifte schenkbelasting kan je al doen als je een schenking hebt ontvangen. Je hoeft dus niet te wachten tot het jaar voorbij is. Houd echter wel rekening met de deadline. De aangifte schenkbelasting 2023 moet namelijk vóór 1 maart 2024 door de Belastingdienst ontvangen zijn.

 

Let op! Je doet aangifte schenkbelasting digitaal op mijn.belastingdienst.nl (hiervoor is DigiD nodig) of op papier.


Uitstel

Als het niet lukt om op tijd aangifte schenkbelasting 2023 te doen, dan kan je uitstel aanvragen. Je krijgt dan vijf maanden uitstel. Uiteraard kunnen wij helpen bij het indienen van de aangifte schenkbelasting. Neem gerust contact met ons op.

bottom of page