top of page

EINDEJAARSTIP – Houd je fiscale eenheid voor de Vpb tegen het licht

Bijgewerkt op: 29 nov. 2021


Zijn jouw bv’s op dit moment gevoegd in een fiscale eenheid voor de Vpb? Houd deze dan eens tegen het licht. De fiscale eenheid betaalt vennootschapsbelasting over het geheel van winsten van de gevoegde bv’s. Gezien het toenemende verschil tussen het lage en het hoge tarief wordt het verbreken van de fiscale eenheid interessanter.


Het tariefverschil bedraagt vanaf 2021 immers 10%-punt (15% respectievelijk 25,8%) en heeft vanaf 2022 betrekking op de eerste € 395.000 winst. Na verbreking van de fiscale eenheid kan elke bv voor zich het tariefsopstapje benutten.


De moeite waard

Ook als er plannen zijn om een deelneming te verkopen in 2022 is ontvoeging van de deelneming uit de fiscale eenheid voor de Vpb per 1 januari 2022 de moeite waard. Dit voorkomt een extra fiscaal boekjaar in 2022.


Let op! Het verbreken van een fiscale eenheid voor de vennootschapsbelasting kan niet met terugwerkende kracht plaatsvinden. Als verbreking per 2022 gewenst is, moet het verzoek hiertoe vóór 1 januari 2022 zijn ontvangen door de Belastingdienst.


Weeg alle voor- en nadelen van de fiscale eenheid voor de vennootschapsbelasting goed af voor je besluit tot verbreking over te gaan. Wees ook alert op mogelijke onbedoelde gevolgen bij verbreking. Zo moet je wellicht belasting betalen over vermogensverschuivingen tussen de bv’s in de afgelopen zes jaar.


Comments


bottom of page