top of page

EINDEJAARSTIP – Vraag als particulier subsidie aan voor elektrische auto


Particulieren die een elektrische auto aanschaffen, kunnen hiervoor subsidie krijgen. De subsidie bedraagt in 2022 € 3.350 voor nieuwe elektrische auto’s en € 2.000 voor occasions. Voor de subsidie geldt wel een aantal voorwaarden. Zo moet de catalogusprijs van de auto liggen tussen € 12.000 en € 45.000 en moet de actieradius minstens 120 kilometer zijn.


De subsidie is alleen bestemd voor particulieren, wat betekent dat de auto niet tot het ondernemingsvermogen mag behoren. Ondernemers kunnen de subsidie dus alleen krijgen als ze de auto in privé aanschaffen. In dat geval kan men voor zakelijke kilometers € 0,19/km ten laste van de winst brengen.


Online aanvragen

De subsidie kan online worden aangevraagd bij de Rijksdienst voor ondernemend Nederland (www.rvo.nl). Dit kan pas nadat je de koop- of leaseovereenkomst hebt gesloten. De subsidie is alleen te verkrijgen als de elektrische auto bij een erkend bedrijf wordt aangeschaft. Dit om fraude bij handel tussen particulieren te voorkomen.


Let op! De subsidie voor elektrische auto’s voor 2021 is al niet meer beschikbaar. Gelet op de populariteit van de regeling, is het raadzaam volgend jaar de subsidie op een nieuwe elektrische auto zo snel mogelijk in januari 2022 aan te vragen. De subsidie op een gebruikte elektrische auto is minder populair, maar was in 2021 ook in augustus al niet meer beschikbaar. Wacht dus ook niet te lang met het aanvragen van een subsidie voor een gebruikte elektrische auto.


Comentários


bottom of page