top of page

Extra coronamaatregelen: uitstel van belasting


Het kabinet helpt ondernemers die kampen met financiële problemen door het coronavirus. Daartoe neemt het enkele maatregelen, waaronder het onder voorwaarden uitstellen van betalen van belasting, een tijdelijk overbruggingskrediet voor het midden- en kleinbedrijf en uitbreiding van werktijdverkorting.


Uitstel betalen belasting

Door het coronavirus zien sommige bedrijven hun omzet en winst teruglopen, terwijl de kosten en uitgaven gewoon doorgaan. Deze ondernemers kunnen bij de Belastingdienst vragen om uitstel van betaling van de inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, omzetbelasting en loonbelasting, zo schrijft NU.nl.


Het verzoek moet schriftelijk worden onderbouwd, bij toekenning zet de Belastingdienst vervolgens de invordering stop. De beoordeling vindt achteraf plaats, aldus NU.nl. Daarbij zal de fiscus de zogenoemde verzuimboetes voor het niet (op tijd) betalen van belastingen, schrappen of terugdraaien. Dat geldt bijvoorbeeld als de btw te laat wordt betaald.


Werktijdverkorting aanvragen

Naast uitstel van betaling van belasting, kunnen bedrijven ook werktijdverkorting aanvragen. Werktijdverkorting is een tijdelijke oplossing die ondernemers meer lucht geeft. Zie ook dit nieuwsbericht.


Voorwaarden werktijdverkorting

Een vergunning voor werktijdverkorting moet digitaal worden aangevraagd bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Je komt in aanmerking voor werktijdverkorting als de calamiteit voor ten minste twee weken en naar inschatting maximaal 24 weken voor werkuitval zorgt. Ook moet er voor minstens twintig procent van het personeel geen werk meer zijn. Voor dat deel van het personeel kunnen werkgevers dan een beroep doen op de werkloosheidsuitkering.


394 aanvragen toegewezen

Op dit moment zijn 394 aanvragen voor werktijdverkorting toegewezen. In totaal betreft dit 4.955 werknemers. 158 aanvragen zijn afgewezen en 1.877 aanvragen moeten nog behandeld worden (cijfers 12 maart | bron: SZW).


Comentarios


bottom of page