top of page

Fiscus stelt zich soepeler op bij sanering belastingschulden


Ben je ondernemer en kan je je belastingschulden niet meer betalen? Dan stelt de fiscus zich tot 1 oktober 2023 soepeler op bij een schuldsanering. Je moet dan wel met al je schuldeisers een saneringsakkoord afsluiten.


Saneringsakkoord

In een saneringsakkoord maak je met alle schuldeisers een afspraak over het bedrag dat je maximaal aflost op de openstaande vorderingen. Dit bedrag zal naar alle waarschijnlijkheid (veel) lager liggen dan de schuld die openstaat bij de betreffende schuldeisers.


Is ook de Belastingdienst een van de schuldeisers?

Normaal gesproken gaat de Belastingdienst alleen akkoord als zij tenminste het dubbele percentage ontvangen van wat de overige schuldeisers van je krijgen. Tot 1 oktober van dit jaar, 2023, gaat de Belastingdienst echter akkoord met hetzelfde percentage dat ook jij de overige schuldeisers kan betalen. Daardoor kan je die schuldeisers iets meer aflossing bieden en is de kans op een akkoord groter.


Let op! De voorwaarde is dat álle schuldeisers akkoord gaan met het saneringsvoorstel.


Zzp’ers

Zzp’ers kunnen contact opnemen met hun gemeente om te informeren of zij in aanmerking komen voor een schuldsaneringstraject. Vaak is dit bij een loket schuldhulpverlening. Kom je in aanmerking, dan starten zij voor jou een schuldsaneringstraject op.


Bv’s en andere rechtspersonen

Andere rechtspersonen, zoals een bv, moeten zelf een schuldsaneringsakkoord met hun schuldeisers zien af te spreken. Er moet eerst een akkoord zijn verkregen van alle schuldeisers, naast de Belastingdienst. Is dit akkoord bereikt, dan dien je vervolgens bij de Belastingdienst een verzoek in om een deel van de belastingschulden kwijt te schelden. Hoe zo’n schuldsaneringstraject aangepakt moet worden, is te vinden op bijvoorbeeld de website van het NIBUD of bij de KVK.


Aanvragen schuldsanering bij de Belastingdienst

Om een aanvraag in te dienen voor een schuldsanering bij de Belastingdienst moet je het formulier Verzoek kwijtschelding belasting en/of premie voor ondernemingen invullen en indienen.


Klik hier voor meer informatie, de overige voorwaarden en welke documenten de fiscus van je nodig hebt om je verzoek te kunnen beoordelen.


Comments


bottom of page