top of page

Fiscus verlengt soepelere opstelling sanering belastingschulden naar 1 april 2024


Ben je ondernemer en kan je je belastingschulden niet meer betalen? Dan stelt de fiscus zich tot 1 april 2024 soepeler op bij een schuldsanering. Hiervoor moet in ieder geval met alle schuldeisers een saneringsakkoord zijn afgesloten. De fiscus zou zich oorspronkelijk tot 1 oktober 2023 soepeler opstellen, maar heeft deze termijn dus met een half jaar verlengd.


Saneringsakkoord

In een saneringsakkoord maak je met alle schuldeisers een afspraak over het bedrag dat je maximaal aflost op de openstaande vorderingen. Dit bedrag zal naar alle waarschijnlijkheid (veel) lager liggen dan de totale schuld die openstaat bij de betreffende schuldeisers.


Is ook de Belastingdienst een van de schuldeisers?

Normaal gesproken gaat de Belastingdienst alleen akkoord als zij tenminste het dubbele percentage ontvangt van wat de overige schuldeisers van je krijgen. Tot 1 april 2024 gaat de Belastingdienst echter akkoord met hetzelfde percentage dat ook jij de overige schuldeisers kan betalen. Daardoor bied je die schuldeisers iets meer aflossing en is de kans op een akkoord groter, waardoor naar verwachting minder bedrijven failliet zullen gaan.


Let op! De voorwaarde is dat álle schuldeisers akkoord gaan met het saneringsvoorstel.


Zzp’ers

Zzp’ers kunnen contact opnemen met hun gemeente om te informeren of zij in aanmerking komen voor een schuldsaneringstraject. Vaak is dit bij een loket schuldhulpverlening. Kom je in aanmerking, dan zullen zij voor jou een schuldsaneringstraject opstarten.


Bv’s en andere rechtspersonen

Andere rechtspersonen, zoals een bv, moeten zelf een schuldsaneringsakkoord met hun schuldeisers zien af te spreken. Er moet eerst een akkoord zijn van alle schuldeisers, naast de Belastingdienst. Is dit akkoord bereikt, dan dien je vervolgens bij de Belastingdienst een verzoek in een deel van de belastingschulden kwijt te schelden. Hoe zo’n schuldsaneringstraject aangepakt moet worden, is te vinden op bijvoorbeeld de website van het NIBUD of bij de KVK.


Aanvragen schuldsanering bij de Belastingdienst

Om een aanvraag in te dienen voor een schuldsanering bij de Belastingdienst moet je het formulier Verzoek kwijtschelding belasting en/of premie voor ondernemingen invullen en indienen.


Klik hier voor meer informatie, de overige voorwaarden en welke documenten de fiscus van je nodig hebt om je verzoek te beoordelen.


Comments


bottom of page