top of page

Heb je al je cryptocurrency opgegeven?


Belastingplichtigen doen er verstandig aan om cryptovaluta die ze nog niet eerder in hun aangiftes hadden opgenomen, alsnog aan te geven. Je kan hiervoor gebruikmaken van de inkeerregeling. Doe je dit niet, dan loop je het risico op een boete.


Fiscus krijgt inzage

Er is een nieuwe EU-richtlijn over gegevensuitwisseling, waarmee de fiscus straks mag meekijken in de boekhouding van cryptobedrijven.


Box 3

In box 3 worden inkomsten uit sparen en beleggen belast. Ook beleggingen in cryptovaluta moeten hier worden opgegeven.


Alsnog aangeven

Belastingplichtigen die (een deel van hun) vermogen niet hebben opgegeven, kunnen gebruikmaken van de inkeerregeling. Je geeft dan zelf aan dat je een bepaald vermogen zoals cryptovaluta - al dan niet opzettelijk - hebt verzwegen. Je moet de verschuldigde belasting uiteraard alsnog betalen, plus rente.


Boete

Geef je inkomen of vermogen aan dat je meer dan twee jaar geleden al had moeten aangeven, dan krijg je altijd een boete. Dat geldt ook als het gaat om inkomen uit aanmerkelijk belang (box 2) of uit sparen en beleggen (box 3). De boete is wel lager, omdat je alsnog vrijwillig aangifte hebt gedaan.


Let op! Heb je vermogen in de vorm van cryptovaluta de afgelopen jaren niet opgegeven in je aangifte? Doe dit dan nu alsnog. Je voorkomt hiermee een hoge boete.


Hoe corrigeren?

Je kan op je aangifte terugkomen zolang deze nog niet definitief vaststaat. Is dit wel het geval, dan kan je het formulier ‘Melding vrijwillige verbetering’ gebruiken. Dit formulier is te vinden op de website van de Belastingdienst.


Commenti


bottom of page