top of page

Hogere boete zware auto terecht?

Bijgewerkt op: 23 mei


Als je met je auto op de openbare weg rijdt, moet je motorrijtuigenbelasting betalen. Doe je dit niet, dan loop je het risico dat je een naheffing met boete moet betalen. Die boete is gekoppeld aan de hoogte van de naheffing. Is dit terecht?


Gewicht mede bepalend

Hoeveel motorrijtuigenbelasting (mrb) je moet betalen, is onder andere afhankelijk van het gewicht van de auto. Hoe zwaarder de auto, hoe hoger de verschuldigde belasting.


Schorsing

Als je je auto langere tijd niet gebruikt, kan je het kenteken laten schorsen. Je hoeft dan tijdens de schorsingsperiode geen mrb te betalen. Je mag de auto dan ook niet op de openbare weg gebruiken.


Boete

Gebruik je de auto toch bij schorsing, dan krijg je een naheffing met boete als dit wordt geconstateerd. De boete is gekoppeld aan het bedrag van de naheffing. Tot voor kort was de boete even hoog als de naheffing, maar sinds 1 juli 2023 is de boete in principe verlaagd tot 50% van de nageheven belasting.


Boete door vergissing

Er speelde een zaak voor de rechter waarbij een automobilist een geschorste auto per abuis toch op de openbare weg had gebruikt. De man gaf aan als hobby meerdere auto’s te bezitten. Van een deel van die auto’s was het kenteken geschorst. Wanneer hij een dergelijke auto toch wilde gebruiken, werd de schorsing weer opgeheven. Hierbij had de man zich kennelijk vergist, zo gaf hij aan.


Hogere boete terecht?

De rechter gaf aan dat volgens de wet de boete gekoppeld is aan de te betalen belasting en daardoor onder andere gekoppeld is aan het gewicht van de auto. Zwaardere auto’s krijgen dus automatisch een hogere boete. De rechtbank was van mening dat dit niet terecht is omdat het verzuim en verwijt vergelijkbaar zijn. In deze zaak was er sprake van een relatief zware auto. De rechtbank matigde de boete tot 25%.

コメント


コメント機能がオフになっています。
bottom of page