top of page

Houd bij winstbepaling rekening met toeslagen


EINDEJAARSTIPS 2022 | Als ondernemer in de inkomstenbelasting is de hoogte van de winst op het einde van het jaar voor een deel zelf te beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan al dan niet versneld afschrijven voor starters en toepassing van de Vamil (op milieu-investeringen), doteren aan de oudedagsreserve of aan het al dan niet vormen van voorzieningen en reserves.


Houd bij deze beslissingen ook rekening met het eventuele recht op toeslagen, nu en in de toekomst. Heb je bijvoorbeeld dit jaar geen recht op toeslagen, maar volgend jaar wel omdat je dan een huurwoning betrekt of gebruik gaat maken van kinderopvang, dan kan je waarschijnlijk beter pas volgend jaar de winst verlagen. Uiteraard alleen als het verschil de moeite waard is en je het financieel kan veroorloven.


Let op! Stel dat je door het (uiteraard geoorloofd) schuiven met inkomsten en/of aftrekposten de winst volgend jaar met € 10.000 kan verlagen waardoor het inkomen geen € 35.000 bedraagt, maar € 25.000 en dat je volgend jaar ook een huurwoning betrekt en voor twee kinderen kinderopvang afneemt, dan kan je dit zomaar ruim € 4.700 aan extra toeslagen schelen.


Comments


bottom of page