top of page

Kerstpakket belastingvrij via werkkostenregeling


Dit jaar is vanwege corona de vrije ruimte van de werkkostenregeling flink verhoogd. Tot een loonsom van € 400.000 bedraagt de vrije ruimte 3%, over het meerdere van de loonsom 1,18%. Heb je nog vrije ruimte over dit jaar, laat die dan niet verloren gaan, want de vrije ruimte is niet door te schuiven naar volgend jaar.


Werkkostenregeling

Via de werkkostenregeling zijn allerlei zaken belastingvrij te vergoeden en te verstrekken aan je werknemers. Dat hoeven niet alleen kostenvergoedingen te zijn. Ook bijvoorbeeld een extraatje vanwege een prima omzet kan je via de werkkostenregeling belastingvrij verstrekken.


Vrije ruimte

Vergoedingen en verstrekkingen die niet boven de vrije ruimte uitkomen, zijn belastingvrij. Komen ze wel boven de vrije ruimte uit, dan blijven ze belastingvrij voor de werknemer. Je moet als werkgever dan wel 80% belasting betalen via de eindheffing.


Tip: ga na of je nog vrije ruimte over hebt. Zo ja, dan is deze te gebruiken voor een belastingvrij extraatje. Ben je dga van jouw bv, dan geldt dit ook voor jezelf. Denk aan een mooi kerstpakket of een leuke bonus.


Gebruikelijkheidstoets

Je moet bij gebruik van de werkkostenregeling wel letten op de gebruikelijkheidstoets. Dit betekent dat de vergoeding of verstrekking niet meer dan 30% mag afwijken van wat in vergelijkbare situaties gebruikelijk is.


Let op! In beginsel doet de fiscus over vergoedingen en verstrekkingen van maximaal € 2.400 per werknemer per jaar niet moeilijk. Je moet ook dan wel binnen de vrije ruimte blijven, anders betaal je 80% belasting.


Heb je vragen over de werkkostenregeling, neem dan contact met ons op.


bottom of page