top of page

Naheffing parkeerbelasting mag niet tegen volledig dagtarief


Als je je auto parkeert en geen of te weinig parkeergeld hebt betaald, mag een gemeente je een naheffing parkeerbelasting opleggen. De hoogte van die naheffing mag echter niet gebaseerd zijn op het dagtarief dat geldt voor de betreffende parkeerlocatie, als je maximaal een uur hebt geparkeerd.


Naheffing parkeerbelasting

Als je fout parkeert, dus ergens waar dit niet mag, riskeer je een strafrechtelijke sanctie. Betaal je te weinig parkeergeld, dan riskeer je een naheffing parkeerbelasting. Deze sanctie ontvang je van de gemeente.


Naheffing plus kosten

De naheffing bestaat uit de verschuldigde parkeerbelasting plus een bedrag aan kosten. Wettelijk is bepaald dat de naheffingsaanslag wordt berekend over een parkeerduur van één uur, tenzij aannemelijk is dat het voertuig langer dan een uur zonder betaling geparkeerd heeft gestaan.


Let op! Daarnaast mag in 2022 maximaal € 66,50 aan kosten berekend worden.


Naheffen op basis dagtarief

In een rechtszaak die speelde bij de rechtbank Amsterdam betrof het een automobilist die had geparkeerd op een plaats waar dit alleen was toegestaan met gebruik van een dagkaart van € 25. De automobilist had echter geen parkeergeld betaald, wat hem op een naheffing parkeerbelasting kwam te staan. Deze was gebaseerd op het tarief van € 25 van een dagkaart.


Rechter niet akkoord

Volgens de rechter is dit niet toegestaan. De naheffing moet volgens de wet namelijk gebaseerd zijn op de kosten van één uur parkeren, aangezien duidelijk was dat er niet langer dan één uur geparkeerd was. De naheffing kwam dan ook te vervallen. Ook moest de gemeente een proceskostenvergoeding van € 648,50 betalen aan de automobilist.


Comments


bottom of page