top of page

Nieuwe bestelauto? Zorg voor een nieuwe verklaring


Als je een bestelauto met een ‘Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik’ in het jaar vervangt door een andere, moet je voor deze vervangende bestelauto een nieuwe verklaring aanvragen. Zo niet, dan kan het je duur komen te staan, zo bleek eerder voor de rechter.


Bijtelling ook voor bestelauto’s

Ook voor bestelauto’s is het uitgangspunt dat vanwege het privégebruik gewoon de bekende bijtelling van toepassing is. Ook voor bestelauto’s is dit inclusief btw en bpm.


Uitzonderingen

Op de regel van de bekende bijtelling voor een bestelauto gelden wel uitzonderingen. Bijvoorbeeld als de bestelauto vrijwel ongeschikt is voor privégebruik of een Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik is afgegeven.


Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik

Als voor een bestelauto een Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik is aangevraagd en afgegeven, blijft de bijtelling automatisch achterwege. Er hoeft ook geen kilometeradministratie bijgehouden te worden.


Let op! Er mag bij een Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik niet één kilometer privé met de bestelauto worden gereden. Dus bijvoorbeeld ook niet op weg naar huis even langs de crèche om je kind op te halen.


Nieuwe bestelauto vereist nieuwe verklaring

De Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik geldt alleen voor de auto waarvoor je deze hebt aangevraagd. Ruil je de bestelauto in het jaar in voor een andere, dan moet je voor deze nieuwe bestelauto een nieuwe verklaring aanvragen.


Onkunde is geen excuus

Een ondernemer die voor zijn nieuwe bestelauto geen nieuwe verklaring had aangevraagd, was eerder de klos in een zaak voor de rechter in Groningen. Dat hij niet wist dat hij een nieuwe verklaring moest aanvragen bij wisseling van auto, was volgens de rechter geen excuus.


Bijtelling over hele jaar

De ondernemer kon dan ook een bijtelling over het hele jaar tegemoet zien. Hij had namelijk ook voor de nieuwe bestelauto geen rittenstaten bijgehouden en kon dus niet bewijzen dat hij met beide auto’s in het jaar niet meer dan 500 kilometer privé had afgelegd.


Comments


bottom of page