top of page

Ook rentevergoeding Belastingdienst bij eigen fout


Als je te veel belasting hebt betaald, krijg je hierover volgens bepaalde richtlijnen rente vergoed. Dat geldt ook als de te veel betaalde belasting het gevolg is van een door jouzelf gemaakte fout. Dit besliste de rechtbank Noord-Nederland onlangs.


Afstandsverkopen

In de betreffende zaak ging het om een handel in afstandsverkopen. Deze verkopen, veelal online, nemen de laatste jaren sterk toe. De regels zijn echter nogal ingewikkeld als het verkopen over de grens betreft.


Te veel btw aangegeven

In de zaak voor de rechtbank had een handelaar in onderdelen voor klassieke motoren ten onrechte in Nederland btw afgedragen over de verkoop aan particulieren. Ook wanneer het particulieren in de EU betrof. Wanneer dergelijke verkopen boven een bepaald bedrag komen, in dit geval betrof het Finland met een drempelbedrag van € 35.000, moet in het betreffende EU-land btw worden afgedragen. De handelaar had dus in Finland btw moeten afdragen.


Btw terugbetaald

De ten onrechte afgedragen btw werd netjes door de Nederlandse Belastingdienst aan de handelaar terugbetaald. Hij kreeg echter geen rentevergoeding, omdat de man zelf schuld was aan de gemaakte fout.


Geen ‘eigen schuld, dikke bult’

De rechter ging hier echter niet in mee. Wanneer op grond van Europese regels te veel belasting is betaald, moet ook rente vergoed worden. Deze zogenaamde irimierente, naar een eerdere uitspraak van het Europese Hof, volgt de rente van het betreffende EU-land en mag hieraan in ieder geval geen strengere regels stellen.


Vragen over het vergoeden van fiscale rente? Laat het ons gerust weten.


Comments


bottom of page