top of page

Ook uitstel van betaling mogelijk voorlopige aanslag 2022


Als ondernemer krijg je een voorlopige aanslag voor de te betalen inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting over 2022. Ook voor die voorlopige aanslag is uitstel van betaling te krijgen en wel over het gehele bedrag. Dit ondanks het feit dat het uitstel van betaling voor belastingschulden als steunmaatregel vanaf 1 april 2022 wordt beëindigd.


Voorlopige aanslag

Ondernemers krijgen, normaal gesproken, aan het begin van het jaar een voorlopige aanslag inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting op basis van de te verwachten winst. Die winst wordt geschat op basis van cijfers uit het verleden. Die kunnen afwijken van je huidige winst, dus is het altijd goed de voorlopige aanslag te checken en zo nodig aan te passen.


Uitstel van betaling?

Vanwege corona kunnen ondernemers voor tal van belastingen uitstel van betaling krijgen. Deze maatregel stopt per 1 april 2022. Dit betekent dat je vanaf dat moment jouw nieuwe betalingsverplichtingen wel moet betalen. Ook belastingaanslagen waarvan de uiterste betaaldatum op of na 1 april 2022 ligt, moet je betalen.


Let op! Je kan voor een flink aantal belastingverplichtingen tot 1 april van dit jaar bijzonder uitstel van betaling aanvragen, ook als je dit nog niet eerder hebt gedaan.


Aflossen belastingschuld

Je moet je totale belastingschuld, dus inclusief de voorlopige aanslag 2022, vanaf 1 oktober van dit jaar aflossen. Hiervoor krijg je vijf jaar de tijd.


Regulier uitstel

Kan je ook na 1 april 2022 de belastingschulden niet betalen, dan is onder voorwaarden gewoon uitstel van betaling aan te vragen. Hiervoor gelden wel strengere voorwaarden dan het bijzondere uitstel vanwege corona.


Tip: is het afbetalen van je schuld in 60 termijnen echt niet mogelijk, neem dan tijdig contact op met de Belastingdienst. In dat geval wordt gezocht naar een passende oplossing.


コメント


bottom of page