top of page

Sneller aflossen coronabelastingschuld scheelt invorderingsrente


Tijdens de coronacrisis konden bedrijven ervoor kiezen de betaling van hun belastingschulden tijdelijk uit te stellen. Ook was de invorderingsrente tijdelijk verlaagd naar 0,01%. Deze rente bedraagt nu al weer 2% en bedraagt vanaf 1 juli 3%. Het kan daarom financieel aantrekkelijk zijn om coronabelastingschulden versneld af te lossen.


Coronabelastingschuld

De opgebouwde coronabelastingschulden moeten sinds oktober 2022 worden afgelost. In principe moet dit maandelijks en heb je hiervoor vijf jaar de tijd. Lukt dit niet, dan kan je verzoeken de schuld in zeven jaar af te lossen. Ook kan je verzoeken niet maandelijks, maar per kwartaal af te mogen lossen. Je kan ook eenmalig verzoeken om een betaalpauze van maximaal zes maanden. Het gevolg daarvan is wel dat de af te lossen maandbedragen die nog volgen dan hoger worden.


Let op! Voor deze mogelijkheden gelden wel voorwaarden. Wij kunnen je hierover uiteraard informeren.


Invorderingsrente loopt op

Je kan je coronabelastingschulden ook sneller aflossen. Je betaalt over de opgebouwde coronabelastingschuld namelijk wel invorderingsrente. Die bedraagt inmiddels 2%, maar stijgt vanaf 1 juli verder naar 3% en vanaf 1 januari 2024 nog verder door naar 4%. Is het voor jou mogelijk de coronaschuld sneller af te lossen, dan scheelt je dat dus flink aan te betalen invorderingsrente. Een groot aantal ondernemers ging je hierin voor. Eind april 2023 had namelijk ongeveer 10% van de ondernemers met coronabelastingschulden deze al helemaal afbetaald.


Comments


bottom of page