top of page

Verhuur tweede woning aan je kind(eren)


Heb je al dan niet studerende kinderen die nauwelijks een betaalbare huur- of koopwoning kunnen vinden en beschik je over voldoende privévermogen in box 3? Overweeg dan nog dit jaar een woning te kopen en aan hen te verhuren. Dit heeft verschillende fiscale voordelen.


De eventuele waardestijging van de woning is onbelast, de ontvangen huur eveneens. De kinderen hebben waarschijnlijk recht op huurtoeslag, dus je kan hier met de huur rekening mee houden en iets meer huur vragen. Die moet wel zakelijk zijn, maar is de huur ondanks de huurtoeslag toch nog te hoog voor je kinderen, dan kan je een deel van de huur terugschenken. Een schenking tot € 5.515 per kind is in 2020 onbelast.


Let op! Koppel de schenking wel los van de huurbetalingen en ga dit bijvoorbeeld niet met elkaar verrekenen!


Een extra voordeel voor jou is dat de waarde van de woning in box 3 slechts gesteld wordt op een deel van de WOZ-waarde vanwege de verhuurde staat van de woning. Zo beschikken je kinderen over niet te dure woonruimte, terwijl jij nog een mooi rendement maakt.


Let op! De aankoop van een woning voor je kinderen is vanaf 2021 belast met 8% overdrachtsbelasting in plaats van 2% in 2020. Koop een woning voor je kinderen daarom zo mogelijk nog dit jaar.


Commentaires


bottom of page