top of page

Verleggingsregeling


Als je btw in rekening brengt over je omzet, betaal je die aan de Belastingdienst. In een aantal gevallen betaalt niet jij de btw, maar de ondernemer aan wie je diensten of goederen levert. Je 'verlegt' de btw dan naar deze ondernemer. Dit is de verleggingsregeling.


Hoe werkt de verleggingsregeling?

Verleg je de btw naar een andere ondernemer? Dan breng je geen btw in rekening, maar zet je op de factuur 'btw verlegd'. Daarnaast vermeld je op de factuur het btw-identificatienummer van de ondernemer naar wie je de btw verlegt. In de btw-aangifte vul je in voor welke omzet je de btw hebt verlegd. Is btw naar jou verlegd? Dan vul je de vergoeding die je betaald hebt en de naar jou verlegde btw in.


Zakendoen met het buitenland

Als je zakendoet met buitenlandse ondernemers, kan de verleggingsregeling gelden. Btw is dan naar jou verlegd of je verlegt btw naar de buitenlandse ondernemer. Meer hierover lees je in de tekst Verlegging bij zakendoen met het buitenland.


Hoe werkt btw verleggen?

Bij de verleggingsregeling is de btw verlegd van de leverancier naar de afnemer. De leverancier brengt geen btw in rekening, maar verlegt de btw naar de ondernemer die goederen of diensten van hem afneemt. De leverancier vermeldt de vergoeding waarover de btw is verlegd in zijn btw-aangifte. De afnemer vermeldt de vergoeding en de btw die naar hem is verlegd in zijn btw-aangifte.


Facturen

Verleg je btw naar een andere ondernemer? Dan breng je geen btw in rekening, maar zet je op de factuur 'btw verlegd'. Daarnaast vermeld je het btw-identificatienummer van de afnemer op de factuur. Het btw-identificatienummer is het nummer met 'NL' ervoor.


Let op! Je verlegt altijd btw over het totale bedrag dat je in rekening brengt. Naast een vergoeding voor de werkzaamheden, kan dit ook bestaan uit andere vergoedingen. Bijvoorbeeld voor reiskosten.


Btw-aangifte doen

Bij verlegging van btw moet je de btw-aangifte als volgt invullen:

  • Er is btw naar jou verlegd. In de btw-aangifte vul je in hoeveel btw er naar jou is verlegd. Je rekent dit uit op basis van de facturen waarbij de btw naar jou is verlegd. Je vult de vergoeding en het btw-bedrag in bij rubriek 2 'Verleggingsregelingen binnenland', of bij rubriek 4 'Prestaties uit het buitenland aan jou verricht'.

  • Je hebt btw verlegd. In de btw-aangifte vul je in voor welke omzet je btw hebt verlegd. Je doet dit bij rubriek 1 'Prestaties binnenland', of bij rubriek 3 'Prestaties naar of in het buitenland'.


Btw aftrekken

Is er btw naar jou verlegd, voor goederen of diensten die je gebruikt voor belaste bedrijfsactiviteiten? Dan mag je de verlegde btw aftrekken. Je vult de verlegde btw en de aftrekbare btw in in dezelfde btw-aangifte. Per saldo betaal je dan niets.


Heb je btw verlegd? En heb je uitgaven gedaan voor deze werkzaamheden? Dan kan je de btw die je hierover hebt betaald, aftrekken als voorbelasting.


Let op! Je blijft wel verantwoordelijk voor de btw die je verlegt. Zoek daarom van tevoren uit of degene naar wie je de btw verlegt, hiervoor wel in aanmerking komt.


Verleggingsregeling ten onrechte niet toegepast

Ben je de onderaannemer en heb je de verleggingsregeling niet toegepast terwijl je dat wel had moeten doen? Dan heb je ten onrechte een factuur met btw verstuurd. Je moet deze btw dan toch aangeven en betalen. Ben je de aannemer en heb je een factuur ontvangen met btw, terwijl de verleggingsregeling van toepassing is? Dan mag je deze btw niet aftrekken als voorbelasting.


Bron: Belastingdienst


Comentarios


bottom of page