top of page

Versoepeling KOR met terugwerkende kracht


Wanneer je als ondernemer een jaaromzet van maximaal € 1.800 hebt, dan kan je de kleineondernemersregeling (KOR) voor de btw toepassen zonder dat je dit meldt aan de Belastingdienst. Ook de minimale termijn van drie jaar voor toepassing van de KOR wordt losgelaten.


Aanpassing met terugwerkende kracht

Het ministerie van Financiën heeft besloten dat btw-ondernemers die een jaaromzet hebben van maximaal € 1.800 en de KOR willen toepassen hiervan geen melding meer hoeven te doen. Ook vervalt de verplichte toepassingsduur van drie jaar en de verplichting van opzegging, wanneer je er geen gebruik meer van wil maken.


Het besluit geldt met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2020. Dus mocht je jaaromzet lager zijn dan € 1.800 en heb je je nog niet gemeld bij de Belastingdienst, dan hoef je dit niet alsnog te doen.


Wat houdt de kleineondernemersregeling in?

Een btw-ondernemer die een jaaromzet heeft die lager is dan € 20.000 kan gebruikmaken van de KOR. Wil je hier gebruik van maken, meld je je dan daarvoor aan bij de Belastingdienst. Een btw-aangifte is dan niet meer nodig. Je rekent namelijk geen btw over de door jou geleverde diensten of producten en je hebt dan ook geen recht meer op aftrek van btw. Kies je voor de KOR, dan moet je er drie jaar gebruik van maken.


Deze eisen gelden dus met ingang van 1 januari 2020 niet meer wanneer de jaaromzet lager is dan € 1.800.


Particulieren met zonnepanelen

Een belangrijke groep die van de regeling kan profiteren is die van particulieren met zonnepanelen, met name als zij slechts enkele panelen bezitten en de administratieve rompslomp niet op vinden wegen tegen het financiële voordeel. Daarnaast profiteren ook mensen die een bestaande woning kopen waarop al zonnepanelen zijn bevestigd. Zij kwamen niet in aanmerking voor een btw-teruggave, maar moesten bij aanmelding bij de KOR wel btw afdragen.


Comments


bottom of page