top of page

Vier sinterklaasfeest fiscaal vriendelijk


Sinterklaas is weer in het land! Dit is voor veel werkgevers aanleiding om een leuk feest voor de werknemers, hun partners en kinderen te organiseren. Hoe regel je dit zo fiscaal vriendelijk mogelijk?


Waar is het feest?

Een belangrijke vraag hierbij is waar je het feest organiseert. Is dit bij jou op de werkplek? Dan is dit fiscaal het voordeligst. De inhuur van sint en pieten is dan namelijk belastingvrij, net zoals de versnaperingen zoals een stuk banketletter, koffie, thee en strooigoed dat zijn.


Ruim begrip

De ‘werkplek’ is overigens een ruim begrip en niet beperkt tot de plek waar daadwerkelijk gewerkt wordt. Zo behoren bijvoorbeeld ook kantine, magazijn en privéparkeerterrein tot de werkplek.


Buiten de deur

Organiseer je het sinterklaasfeest buiten de deur, bijvoorbeeld in een zalencentrum, dan is het feest fiscaal belast. De kosten per deelnemer reken je dan in principe tot het loon van de betreffende werknemers. Komen er dus bijvoorbeeld 25 werknemers met partner en in totaal 50 kinderen, dan wordt iedere werknemer voor zijn aandeel van de kosten belast. In dit voorbeeld dus 1/100 maal het aantal deelnemers.


Let op! Een cadeautje voor de kids is niet vrijgesteld en moet je dus altijd tot het loon rekenen, ook als je het feest op de werkplek organiseert.


Werkkostenregeling

Je wil de werknemers waarschijnlijk niet voor het feestje belasten. In dat geval zijn de kosten het beste onder te brengen in de werkkostenregeling. Het feest inclusief cadeautje blijft voor de werknemers dan onbelast. Je betaalt als werkgever alleen 80% belasting als je dit jaar met al je vergoedingen en verstrekkingen boven de vrije ruimte uitkomt. De vrije ruimte bedraagt in 2022 1,7% van de loonsom tot € 400.000 en 1,18% over het meerdere.


Comments


bottom of page