top of page

Voor 2 december 2023 aanmelden voor kleineondernemersregeling


Wil je vanaf 1 januari 2024 gebruikmaken van de kleineondernemersregeling, de KOR? Dan moet je je voor 2 december 2023 hiervoor hebben aangemeld bij de Belastingdienst.


Kleineondernemersregeling (KOR)

Als je deelneemt aan de KOR, hoef je geen btw-aangiftes in te dienen. Je mag dus ook geen btw in rekening brengen bij klanten en dus geen btw op facturen vermelden. Jouw afnemers kunnen derhalve ook geen btw aftrekken.


Let op! Als je gebruikmaakt van de KOR, mag je de btw op zakelijke uitgaven niet aftrekken van de winst.


Omzet

Je kan alleen aan de KOR deelnemen als je jaaromzet niet boven de € 20.000 uitkomt. Deelname geldt voor minimaal drie jaar, of tot je omzet in een jaar boven de € 20.000 uitkomt. Je kan dus niet op een bepaald moment stoppen met de KOR, bijvoorbeeld omdat je een forse investering wil doen en de btw hiervan wil aftrekken.


Let op! Komt jouw jaaromzet gedurende de periode toch boven de € 20.000 uit, dan is vanaf dat moment dus geen gebruik meer te maken van de KOR.


Voor- en nadelen

Het gebruik van de KOR heeft voor- en nadelen. De KOR is vooral voordelig als je veel particulieren als klant hebt. Zij kunnen de btw niet verrekenen, dus ondervinden geen nadeel. Omdat je geen btw berekent, kan je mogelijk een lagere prijs berekenen of bijvoorbeeld een bedrag overeenkomstig de btw in je prijs verrekenen.


Heb je veel investeringen, bijvoorbeeld omdat je starter bent, dan is het in de meeste gevallen een nadeel dat je de btw van die investeringen niet kant aftrekken.


Tip: ga vooraf eerst na of de KOR voor jou wel voordelig is, ook als jouw omzet onder de € 20.000 per jaar blijft.


Let op! Je moet uw aanmelding uiterlijk voor 2 december bij de Belastingdienst hebben ingediend.


bottom of page