Vraag op tijd buitenlandse btw terug


Als je in 2020 in een ander EU-land buitenlandse btw op kosten betaalde, heb je nog maar even om deze btw terug te vragen. De deadline ligt namelijk op 30 september 2021. De Belastingdienst waarschuwt om op tijd actie te ondernemen, omdat in voorgaande jaren de laatste dagen de systemen overbelast raakten.


Buitenlandse btw

Je kan buitenlandse btw terugvragen via de Nederlandse Belastingdienst als:

  • jouw kosten in een ander EU-land maakte met buitenlandse btw, én

  • jouw onderneming in Nederland is gevestigd, én

  • je de kosten maakte ten behoeve van met btw-belaste activiteiten.


Let op! Ben je in het andere EU-land geregistreerd voor de btw, dan vraag je de buitenlandse btw niet terug via de Nederlandse Belastingdienst. Het terugvragen loopt dan gewoon via de normale btw-aangifte in dat andere EU-land.


Terugvragen digitaal

Het terugvragen gaat digitaal via de website van de Nederlandse Belastingdienst. Heb je nog geen inloggegevens? Vraag deze dan zo snel mogelijk aan. Hier kan namelijk enige tijd overheen gaan.


Tip: vraag zo snel mogelijk de btw terug. Als jouw aanvraag na 30 september 2021 bij de Belastingdienst binnenkomt, neemt de Belastingdienst de aanvraag niet in behandeling. De Belastingdienst waarschuwt op de website dat in voorgaande jaren de laatste dag(en) de website overbelast raakte, waardoor aanvragen te laat binnenkwamen. Zorg dat dit jou niet overkomt.


Buitenlandse btw 2021

Betaal je veel buitenlandse btw? Dan kan je mogelijk nu ook al een deel van deze btw over het jaar 2021 terugvragen. Dit kan per kwartaal als de buitenlandse btw hoger is dan een drempelbedrag. Dit drempelbedrag kan per EU-land verschillen, maar bedraagt over het algemeen € 400 per kwartaal.