Als ondernemer ben je waarschijnlijk ook af en toe onderweg. Zijn de kosten van maaltijden dan aftrekbaar en zo ja, waar hangt dit vanaf?
Zakelijk of niet?
Of maaltijden aftrekbaar zijn, is afhankelijk van de vraag of de maaltijden al dan niet zakelijk zijn. Dit is bijvoorbeeld het geval als er gegeten wordt met zakenrelaties, bijvoorbeeld om een offerte te bespreken.
Eigen verteer
In een zaak voor het hof Den Haag ging het om een ondernemer die veel op locatie bij de klant werkte en in de buurt dan tijdelijk een ruimte huurde, zodat hij niet dagelijks op en neer hoefde te rijden. Op deze locaties ging de man ook uit eten en hij bracht deze kosten voor 80% ten laste van de winst. De inspecteur accepteerde dit echter niet.
Onzakelijk
De rechters waren het met de inspecteur eens en vonden dat het hier kosten betrof die in de privésfeer lagen en daarom niet aftrekbaar waren. Als de ondernemer thuis zou overnachten zou hij ook moeten eten en dus kosten voor voedsel en drank maken. Dat hij ervoor koos om bij verblijf buitenshuis uit eten te gaan, was een persoonlijke keuze. Anders dan bij etentjes met relaties, was er van een zakelijk belang geen sprake en dus waren de kosten niet aftrekbaar.
Verschil met werknemer en dga
Dat er in vergelijkbare situaties voor werkgevers wel een mogelijkheid bestaat om dit soort etentjes onbelast te vergoeden, doet volgens het hof niet ter zake. Volgens het hof is een ondernemer nu eenmaal niet te vergelijken met een werknemer.
Let op! Omdat de dga fiscaal voor dit soort situaties als werknemer wordt aangemerkt, komt hij wel in aanmerking voor een onbelaste vergoeding voor maaltijden.
Overnachtingskosten wel aftrekbaar
Volgens het hof is ook niet van belang dat overnachtingskosten wel aftrekbaar zijn. Hieraan ligt namelijk een zakelijk motief ten grondslag en deze kosten zouden zich niet voordoen als de ondernemer vanuit huis zou werken.
Comments