top of page

Welke beloning voor meewerkende partner?


EINDEJAARSTIPS 2022 | Is je partner niet bij jou in loondienst, maar werkt hij of zij wel mee in het bedrijf? Houd hier dan fiscaal rekening mee. Je kan kiezen voor de meewerkaftrek. Dit is een percentage van de winst dat afhankelijk is van het aantal meegewerkte uren. Je kan ook kiezen voor de arbeidsbeloning. Dit moet een reëel uurloon zijn voor de verrichte werkzaamheden en moet in een jaar minimaal € 5.000 bedragen. Jouw partner wordt hier zelfstandig voor belast.


Via de arbeidsbeloning is te voorkomen dat bij jouw partner heffingskortingen verloren gaan. Bepaalde heffingskortingen kan je partner, als die zelf te weinig inkomen heeft, namelijk niet meer uitbetaald krijgen. Het betreft de algemene heffingskorting, de arbeidskorting en de inkomensafhankelijke combinatiekorting. Alleen partners die vóór 1 januari 1963 geboren zijn, kunnen de algemene heffingskorting nog wel uitbetaald krijgen, op voorwaarde dat hun partner voldoende belasting betaalt. Door je partner een arbeidsbeloning toe te kennen, kan je partner de heffingskortingen (deels) zelf benutten.


Let op! De meewerkaftrek heeft geen gevolgen voor het inkomen van de partner. De arbeidsbeloning wel, want je partner wordt hiervoor zelf belast en betaalt hierover ook premies Zvw. Bereken wat voor jou de voordeligste optie is en pas deze toe. Houd hierbij ook rekening met het eventueel verloren gaan van de heffingskortingen. Je mag jaarlijks voor een andere beloningsvorm kiezen als je dat wilt. Zorg wel dat je een eventuele meewerkbeloning schriftelijk vastlegt en ook daadwerkelijk betaalt. Voor de meewerkaftrek is dat niet nodig.


bottom of page