top of page

Werktijdverkorting vanwege coronavirus?

Bijgewerkt op: 16 mrt. 2020


Heeft het coronavirus invloed op jouw bedrijf en heb je daardoor tijdelijk minder werk? Werktijdverkorting, ofwel deeltijd-WW, kan dan een oplossing bieden.


Coronavirus

Het coronavirus heeft ook gevolgen voor bedrijven, en niet alleen voor die in ‘besmette’ gebieden. Ook afnemers en toeleveranciers kunnen hun omzet zien dalen als gevolg van het virus.


Werktijdverkorting

Als je tijdelijk minder werk hebt voor werknemers en ontslag niet aan de orde is, kan werktijdverkorting mogelijk een oplossing bieden. Je werknemers krijgen dan voor de niet-gewerkte uren een uitkering via het UWV.


Let op! Werktijdverkorting is uitdrukkelijk bedoeld als tijdelijke oplossing. Werktijdverkorting kan dan ook alleen maar betrekking hebben op een periode tussen 2 en 24 weken.


Bij een verwachte langere duur zal geen vergunning worden afgegeven. Ook moet naar verwachting minstens 20% van de arbeidscapaciteit niet worden benut.


Buitengewone omstandigheden

Werktijdverkorting is alleen mogelijk bij buitengewone omstandigheden die geen gewoon ondernemersrisico zijn. Het coronavirus kan zo’n buitengewone omstandigheid zijn voor je bedrijf.


Vergunning

Een vergunning om werktijdverkorting toe te mogen passen, vraag je digitaal aan via de website van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Op het formulier moet je onder andere aangeven wat de oorzaak van de verminderde werkzaamheden is. Na het afgeven van de vergunning kan je voor je werknemers een WW-uitkering aanvragen via het UWV.


Heb je vragen over de mogelijkheid van werktijdverkorting, neem dan contact met ons op.


Comments


bottom of page