top of page

Zonnepanelen op woon-bedrijfspand: meer btw terug

Bijgewerkt op: 21 nov. 2022


EINDEJAARSTIPS 2022 | Heb je in 2022 zonnepanelen geplaatst op je woning en/of bedrijfspand, dan kan je misschien meer btw terugvragen dan je denkt. De btw op de zonnepanelen is sowieso (deels) terug te vragen, omdat je een deel van de energieproductie btw-belast aan het net levert. Hetzelfde geldt voor de energie ten behoeve van het btw-belaste zakelijk gebruik van de woning of het bedrijfspand.


Het kabinet heeft verder besloten dat het btw-tarief op zonnepalen die op woningen of bijgebouwen worden geplaatst, per 1 januari 2023 wordt verlaagd naar 0%. Omdat de btw al kon worden teruggevraagd, is dit niet zozeer een financieel voordeel, maar betekent het wel een vermindering van de administratieve lasten.


Tip: mogelijk kom je ook nog in aanmerking voor energie-investeringsaftrek.


Let op! Mogelijk kan je ook een deel van het dak waarop de zonnepanelen geplaatst zijn tot het btw-ondernemingsvermogen rekenen, als gevolg waarvan je ook over dat deel van de bouw- of verbouwingskosten van de woning de btw kan terugkrijgen. In een uitspraak van de rechter werd dit toegestaan voor een ondernemer die een deel van zijn woning voor zijn bedrijf gebruikte en zijn woning als ondernemingsvermogen had aangemerkt. In een andere uitspraak werd de aftrek niet toegestaan voor de btw die drukte op een pand waarop zonnepanelen waren geïnstalleerd. Volgens de uitspraak leiden zonnepanelen die deels btw-belast worden gebruikt er niet toe dat de gehele woning als zakelijk kan worden aangemerkt. Neem gerust contact op als je meer wil weten.


bottom of page