top of page

Kan ik mijn auto naar privé halen?


Als jouw auto in de bijtelling te duur wordt, wil je deze wellicht overnemen in privé. Maar kan dat zomaar en maakt het nog wat uit of je een eenmanszaak hebt of een bv?

Bijtelling te duur

De meeste ondernemers zetten een nieuwe auto op de zaak. De kosten zijn dan aftrekbaar, op de bekende bijtelling na. De bijtelling is echter gekoppeld aan de catalogusprijs in het jaar van aanschaf. Naarmate de auto ouder wordt, wordt de bijtelling fiscaal minder interessant. Je zou dan de auto wellicht liever in privé rijden en zakelijke kilometers declareren.

Auto voor IB-ondernemers

Ondernemers van wie de winst belast wordt in de inkomstenbelasting, kunnen hun auto van de zaak echter niet zomaar naar privé halen. De auto blijft dus op de zaak staan en je blijft de bijtelling voor de kiezen krijgen.

Let op! Naar privé halen is dus bij de ondernemer wiens winst in de IB valt alleen mogelijk bij een zogenaamde bijzondere omstandigheid. Bijvoorbeeld dat de wetgeving zodanig verandert dat je, had je dit van tevoren geweten, de auto niet op de zaak had gezet. Je moet dit desgevraagd aannemelijk kunnen maken.

Tip: gebruik je de zakenauto niet meer zakelijk, dan ben je zelfs verplicht de auto over te brengen naar privé.

Kopen andere auto

Koop je een andere auto, dan kan je er wel voor kiezen deze in privé te rijden en niet op de zaak te zetten.

Auto voor dga

Wil je als dga de auto overnemen in privé, dan kan dit wel. Je bent fiscaal namelijk gewoon werknemer en kan dus de auto voor een reële prijs van de bv overnemen. Ga bijvoorbeeld op internet na wat een reële prijs is voor jouw auto. Dat voorkomt discussie met de inspecteur.

Heb je vragen over het naar privé halen van de auto van de zaak, neem dan contact met ons op.

bottom of page