top of page

Tijdige en correcte aangifte voorkomt 8% belastingrente


Ondanks dat de rentestand al jaren extreem laag is, berekent de fiscus voor de bv 8% belastingrente en 4% voor de niet-bv. Hoe voorkom je dat je deze rente verschuldigd wordt?

Wanneer geen belastingrente?

Je betaalt geen belastingrente als je op tijd aangifte doet én de inspecteur niet van jouw aangifte afwijkt. Voor IB-ondernemers is de aangiftedatum 1 mei van het jaar volgend op het jaar waarom het gaat. Voor 2017 is dat dus 1 mei 2018. Voor ondernemers met een bv, de dga, is dat 1 april 2018.

Let op! Ben je te laat of wijkt de inspecteur af, dan betaal je rente over de periode vanaf 1 juli tot zes weken na de datum van de aanslag. Duurt het opleggen van de aanslag langer dan drie maanden en wijkt de inspecteur niet van de aangifte af, dan betaal je maximaal 19 weken rente.

Wijzig voorlopige aanslag

Je kunt behalve op tijd de aangifte indienen, ook de voorlopige aanslag wijzigen als je vermoedt dat je moet bijbetalen. Op deze manier beperk je de te betalen belastingrente, ook als de fiscus door een foutje van jouw kant van de aangifte afwijkt. Je betaalt namelijk rente over de belasting die je moet betalen.

Tip: via de site van de Belastingdienst kan je de voorlopige aanslag wijzigen.

Houd rekening met verwerkingstijd

Als je de aangifte of voorlopige aangifte wijzigt, heb je niet direct een aanslag in de bus. Houd rekening met enkele weken verwerkingstijd. Voorbeeld: op 19 juni vroeg een ondernemer om een nadere voorlopige aanslag, maar ontving deze pas op 5 juli, inclusief €15.000 belastingrente.

Let op! Geef ook een wijziging in de aangifte ruim op tijd door om te voorkomen dat je alsnog belastingrente moet betalen.

bottom of page