top of page

De IK cultuur


Het is tegenwoordig geen onbekend fenomeen. In een 5* hotel op de hei met je collega’s blokken verstoppen voor je andere collega’s. Team coaching, team change, zelfsturende teams etc. Het lijkt wel alsof de werkende Nederlander het samenwerken verleerd is.

Volgens mij zit de oorsprong in het individualiseren van de samenleving. Het begint al bij opgroeiende jongeren die door ouders extra bijzonder worden gemaakt door sport, school en andere kwaliteiten over te waarderen. Is dit slecht? Nee, zeker niet. Als ouder mag je tenslotte trots zijn op je kind en hun prestaties en die prestaties stralen ook wel een beetje af op jouw imago. Maar we slaan met zijn allen door en vinden onszelf zo belangrijk dat we zowel privé als ook in ons werk het eigen belang/de prestatie boven het teambelang stellen.

Als ondernemer heb je geen trek in met elkaar rollebollende werknemers, scheldende verkopers of een stevige bitch fight binnen je bedrijf. Dus honoreer je vaak de individuele wensen om iedereen tevreden te houden. Een opslag , je verplaatst wat mensen binnen je bedrijf of je gaat de confrontatie uit de weg en doet het zelf wel. Maar ondertussen lekt je eigen energie de kolk in.

JPtwee gaat met deze materie aan de slag, we helpen ondernemers hun medewerkers in kaart te brengen door de drijfveren en competenties te peilen met een ODC-meting. Dit is van belang om zodoende van jezelf en elkaar te weten waar je natuurlijke kracht en ontwikkelbaar talent ligt. Maar veel belangrijker: wat je energie kost en wat je beter aan een ander over kunt laten. Dus als iedereen aan elkaar de ruimte geeft om datgene te doen waar hij energie van krijgt, krijg je vanzelf een fantastisch team.

Da’s makkelijk zat.


bottom of page