top of page

Gedoe!

Bijgewerkt op: 26 jul. 2021


Ik merk dat steeds meer dat mensen moeite hebben met het omgaan met gedoe. We hebben dus blijkbaar geleerd om gedoe te ontwijken in plaats van aan te pakken.

Gedoe heb je in verschillende soorten en maten, maar je kunt het denk ik splitsen in twee categorieën. Gedoe waar je energie van krijgt en gedoe welke je energie kost.

De eerste categorie is duidelijk. Om een voorbeeld te geven: iedere keeper wil maar één ding en dat is zijn doel schoonhouden, de nul houden of wel een clean sheet. Het is dus zijn hobby om al het gedoe te elimineren door ballen uit het doel te ranselen en geen goal tegen te krijgen. Er is dus voor deze keeper niets aan als hij niets te doen heeft en niet kan uitblinken. Gedoe heeft dus wel degelijk een functie en je krijgt er bakken energie van.

De tweede categorie komt helaas vaker voor, en al snel wordt dat gedoe een probleem waar geen oplossing voor lijkt. Je laat het links liggen en hoopt dat gedoe net zo snel gaat als dat hij in je leven gekomen is. Maar ik heb een nieuwtje voor je: gedoe zal er altijd zijn. Je moet alleen leren dit te lijf te gaan, zodat je er energie en voldoening uit haalt. Je moet het dus omarmen en een strategie vinden om gedoe te lijf te gaan.

Als je bijvoorbeeld leeft vanuit je email box kun je dit als een grote berg gedoe beschouwen en er elke dag een steeds grotere hekel aan krijgen. Eens per half jaar ga je rigoureus opschonen en smijt je bijna alles in de prullenbak. Iedereen wil wat van je en overal moet je er zo snel mogelijk antwoord op geven. Met andere woorden: gedoe, gedoe en nog eens gedoe.

De oplossing ligt volgens de experts in een goede indeling in mappen. Maar krijg je er energie van als het goed georganiseerd is? Ja, heel even, want je hebt het even weggestopt en onzichtbaar gemaakt. Een structurele oplossing zou kunnen zijn om alles wat in de email box zo snel mogelijk aan te pakken of te delegeren, je zorgt dat je twee afgebakende periodes per dag inruimt om deze klus te klaren. Tenslotte kwam de post vroeger ook maar twee keer per dag. Als je dit goed doet, kun je daardoor de taken beter inplannen en leef je niet meer met de waan van de 'mailbox'. Je krijgt hier energie van omdat jij bepaalt wat er gebeurd.

Dus aanpakken die handel, oplossen en hopen dat je snel weer gedoe hebt.

Even bijpraten over jouw gedoe? De koffie staat klaar bij JPtwee aan Rijnstraat 3 in Katwijk.


bottom of page