top of page

Ondernemen in corona-tijdperk, een hele onderneming.

Bijgewerkt op: 15 jul. 2021


Het is begin juni 2021. Na 15 maanden COVID-19 pandemie lijkt het er voorzichtig op dat we gaan winnen. De vaccins lijken hun werk te doen. Het aantal nieuwe besmettingen daalt met rasse schreden, het aantal opnames in ziekenhuizen en ic-afdelingen neemt zienderogen af en het aantal sterfgevallen als gevolg van het virus komt onder de tien per dag. Dat zijn na 15 maanden heel mooie cijfers. Zelfs onze nieuwe tv-sterren Gommers en Kuipers lijken tevreden en hoeven niet dagelijks ’s avonds meer op te draven in de praatprogramma’s. Voor velen een zegen, met alle respect voor die mannen overigens.


Hoewel we het virus nog niet volledig de baas zijn, mag er weer wat meer. De scholen zijn opengesteld, we kunnen weer (bijna volledig) sporten en zelfs musea- en bioscoopbezoek is mogelijk. Nu nog kijken wat te doen met de komende zomervakantie. Kunnen we naar onze favoriete vakantiebestemming en welke tests en verklaringen hebben we daarvoor nodig? Moeten we in quarantaine bij thuiskomst? Of blijven we nog maar een jaar ‘veilig’ in eigen land?


Rust pakken

Belangrijk is wel dat we onze rust even gaan pakken want we hebben het na dit bewogen jaar echt wel even verdiend. En met ‘we’ heb ik vooral de ondernemers en directies van ondernemingen in mijn gedachten. Deze mannen en vrouwen hebben wel wat te verstouwen gekregen. Geconfronteerd met een pandemie in maart 2020 die ons allen even een paar weken flink van ons stuk bracht, hebben zij zich al vrij snel herpakt en zijn gaan schakelen. Ze zijn gaan doen waar ze goed in zijn en dat is ondernemen!


Ik heb het vanaf de zijlijn mogen aanschouwen en ben best trots op wat we nu na 15 maanden met elkaar bereikt hebben. Ga er maar aan staan. Je ziet opeens de omzet (groten)deels wegvallen en wordt in heel korte tijd geconfronteerd met een stapel wet- en regelgeving waar normaal gesproken 15 jaar de tijd voor wordt genomen. Personeel moest zoveel mogelijk thuiswerken. Maar hoe dan? In die onzekere tijden toch maar investeren in computers en andere apparatuur om ervoor te zorgen dat thuiswerken mogelijk te maken? Voor de medewerkers ook een uitdaging met daarnaast de zorg en aandacht voor de kinderen en het huishouden. De strakke dagindeling vervaagd en de werkdagen worden langer. En wat te denken van de verplichte quarantaineplicht na een positieve test van een medewerker of één van de huisgenoten? Hoe los je dat op terwijl het werk wel door blijft gaan en de afnemers rekenen op de dienstverlening of de levering van de producten?


Creatief met verschillende petten

Naast ondernemer werden we ook in de rol van personal coach, planner en jurist gedrukt. Motiveren, stimuleren en coachen van personeel om vooral door te zetten en net als jij proberen om zoveel mogelijk besmettingsgevaar te voorkomen. Ook al was dat niet altijd mogelijk en zeker niet eenvoudig. Je hebt immers niet alles in de hand en een ongeluk zit in een klein hoekje. Daarnaast die bak aan informatie die over je is uitgestort: NOW, TOGS, TVL maar ook nog allerlei branche gerelateerde regelingen, elk met hun voorwaarden en daardoor ook beperkingen. En natuurlijk was het niet voor iedereen even goed geregeld maar het was wel even het zetje dat we nodig hadden.


Daarnaast hebben we ook ons best gedaan om onze collega-ondernemers te ondersteunen die het helemaal zwaar hebben gehad. Vooral horeca moest en moet het nog steeds ontgelden. Gelukkig is er in deze regio heel veel aandacht voor elkaar en zie je de creativiteit van de ondernemers naar boven komen om elkaar te helpen. Sommigen hebben heus wel de bodem van hun financiële middelen in zicht gehad maar hebben dit niet aan de grote klok gehangen. Zij hebben de handschoen opgepakt en zijn gaan schakelen.


Chapeau!

Daarom voor alle ondernemers: chapeau! Gebruik de komende vakantie om even bij te tanken en om een nieuw hoofdstuk in je ondernemersboek te gaan schrijven. Er breekt weer een nieuw en beter tijdperk aan, daar ben ik van overtuigd. Het deels thuiswerken en de meetings via Zoom en Teams lijken nu algemeen geaccepteerd. Dat geeft ook weer mogelijkheden. Als de overheid dan ook weer hun tijd en energie gaat steken in nuttige werkzaamheden om ons land vanaf nu weer verder te begeleiden en te besturen en hun hanen- en hennengedrag aan de kant willen schuiven moet het toch weer goed gaan komen? Leg je oor maar eens meer te luister bij de ondernemer. Het zal je doen verbazen!


Fijne vakantie allemaal!


Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page