top of page

Brexit en btw? Vraag vóór februari vergunning aan


Voorkom dat je telkens bij invoer uit het Verenigd Koninkrijk (VK) aangifte moet doen en btw moet betalen over deze goederen. Dat is namelijk het geval als het VK uit de EU stapt bij een no deal. Hoe voorkom je dat?

Daarvoor moet je een zogeheten vergunning artikel 23 van de Wet op de omzetbelasting 1968 aanvragen. Hierdoor hoef je geen btw te betalen bij de douane. In plaats daarvan geef je de te betalen btw over de invoer in één keer aan bij je eerstvolgende btw-aangifte. Doe je niets, dan moet je iedere keer dat je goederen invoert, aangifte doen en btw betalen bij de douane.

Let op! De Belastingdienst vraagt ondernemers het aanvraagformulier voor de artikel 23-vergunning vóór 1 februari te retourneren. Dan weet je zeker dat je tijdig een reactie van de Belastingdienst ontvangt. Confianza je daarbij helpen.

Wanneer de vergunning gebruiken?

Je kunt de vergunning artikel 23 voor de invoer van goederen uit het VK gebruiken vanaf het moment dat het VK op 29 maart van dit jaar met een no deal uit de EU stapt. Komt er mogelijk toch nog een overgangsregeling of handelsverdrag met het VK? Dan kan je de vergunning pas later gebruiken.

Stand van zaken brexit?

De kans op een no deal bij uittreding van het VK op 29 maart van dit jaar wordt steeds groter. Op 15 januari stemde het Britse parlement het brexit-akkoord tussen premier May en Brussel met zeer veel stemmen weg. Wat de komende tijd rondom de brexit staat te gebeuren, is nog onduidelijk. Er liggen allerlei scenario's op tafel, waaronder uitstel en afstel van de brexit.

Tip: wacht niet af en bereid je voor op de brexit!

Tip: ga na welke andere zaken je voor de brexit geregeld moet hebben. Kijk op hulpbijbrexit.nl en brexitloket.nl.

bottom of page