top of page

Duidelijkheid over loonbelastingtabel voor vluchteling uit Oekraïne

Bijgewerkt op: 21 mrt. 2023


Als je een vluchteling uit Oekraïne in dienst wil nemen, moet je ook weten welke loonbelastingtabel je moet toepassen. Hiervoor moet je weten wat de fiscale woonplaats is. Wat te doen als hierover onzekerheid bestaat? De Belastingdienst heeft hier nu duidelijkheid over gegeven.


Wat is de fiscale woonplaats?

Als iemand een verblijfplaats in Nederland heeft, betekent dit nog niet dat Nederland zijn fiscale woonplaats is. Daarvoor is bepalend of de werknemer een duurzame persoonlijke band met Nederland heeft. Hij is alleen inwoner van Nederland als zijn sociale en economische leven zich hier afspeelt.


Feiten en omstandigheden

Waar een werknemer woont, bepaal je op basis van alle feiten en omstandigheden die bij jou bekend zijn. Denk bijvoorbeeld aan de woonplaats die hij of zij aanlevert en de reiskostenvergoedingen die je hem/haar betaalt. Woont het gezin van de werknemer bijvoorbeeld in het buitenland, gaan kinderen daar naar school en houdt hij/zij daar bankrekeningen aan, dan kan je aannemen dat hij/zij geen inwoner van Nederland is.


Vluchteling uit Oekraïne

Voor een vluchteling uit Oekraïne kan het zijn dat de fiscale woonplaats op basis van de feiten en omstandigheden Oekraïne blijkt te zijn. Dan pas je de tabel toe voor een inwoner van een derde land. Ook kan het zijn dat uit de feiten en omstandigheden blijkt dat Nederland de fiscale woonplaats is. Dan pas je de tabel toe voor een inwoner van Nederland.


Wat nu als de woonplaats niet is vast te stellen?

Is de woonplaats niet vast te stellen, verblijft de werknemer al ten minste zes maanden in Nederland en beschik je over het volledige verblijfsadres in Nederland, dan mag je er voor de loonheffingen van uitgaan dat dat adres de fiscale woonplaats is. Je past dan de loonbelastingtabel toe voor een inwoner van Nederland. In alle andere gevallen pas je het anoniementarief toe.


Comments


bottom of page