top of page

EINDEJAARSTIP – Breng je hypotheek over naar box 3


Betaal je slechts weinig hypotheekrente en heb je een behoorlijk vermogen in box 3? Dan loont het vaak de moeite je hypotheek onder te brengen in box 3 in plaats van box 1. Je mist hierdoor enerzijds de aftrek van hypotheekrente, maar dat voordeel wordt vanaf 2023 gemaximeerd op 37,05%. Het voordeel anderzijds is dat je vermogen in box 3 afneemt met het bedrag van de hypothecaire schuld. Hierover bespaar je belasting in box 3.


Bij een belastbaar vermogen van meer dan € 1 miljoen bespaar je 1,71% van de hypothecaire schuld aan belasting. Bij een vermogen tussen € 100.000 en € 1.000.000 is de besparing nog altijd 1,35%. Deze voordelen wegen veelal op tegen het genoemde nadeel van de niet meer aftrekbare hypotheekrente.


Let op! Je kan je hypotheek niet zomaar naar box 3 overhevelen. Wel kan je niet langer de fiscale eisen voor aftrek naleven, zodat de hypothecaire lening automatisch naar box 3 verhuist. Met name bij hypotheken van ná 1 januari 2013 is dit vrij eenvoudig te realiseren, bijvoorbeeld door met de bank overeen te komen dat je je hypotheek niet in 30 jaar aflost, maar in 31 jaar. We adviseren je graag over alle mogelijkheden.


bottom of page