top of page

Inkomstenbelasting bij opvang Oekraïense vluchtelingen


Heb je in 2022 vluchtelingen uit de Oekraïne in je huis opgevangen? Let dan op bij het invullen van je aangifte inkomstenbelasting. Mogelijk wordt een vluchteling namelijk aangemerkt als je fiscale partner. De Belastingdienst biedt een oplossing voor eventuele nadelige gevolgen daarvan.


Fiscale partner

In de wet is opgenomen dat fiscaal partnerschap kan ontstaan door het samenwonen met iemand waarbij ook een minderjarig kind van één van beiden op hetzelfde adres woont. Door deze regel kan een vluchteling die je in 2022 in je huis opving, je fiscale partner worden, bijvoorbeeld omdat jouw minderjarig kind of een minderjarig kind van de vluchteling bij jou in huis woonde.


Let op! Deze complicatie doet zich alleen voor als je geen andere fiscale partner hebt. Je hebt namelijk altijd maar één fiscale partner.


Contact Belastingdienst

Het kabinet wil niet dat je fiscaal nadelige gevolgen hebt van het opvangen van Oekraïense vluchtelingen. Neem daarom contact op met de Belastingtelefoon (0800-0543) als de Oekraïense vluchteling in 2022 als jouw fiscale partner wordt aangemerkt.


Aangifte inkomstenbelasting

Je vult je aangifte gewoon naar waarheid in. De vraag ‘Had u in 2022 een huisgenoot?’ moet je dan ook met ‘ja’ beantwoorden als je Oekraïense vluchtelingen in je huis opving. Als je de mededeling krijgt ‘U bent geen fiscale partner met [naam vluchteling]’, dan wordt de vluchteling niet als je fiscale partner aangemerkt. Je hoeft dan niets te doen.


Krijg je de mededeling niet, neem dan contact op met de Belastingtelefoon. De vluchteling wordt dan namelijk als je fiscale partner aangemerkt.


Commentaires


bottom of page