top of page

Spaar-BV of spaarfonds, ook iets voor jou?


Als je over veel vermogen beschikt, betaal je hierover behoorlijk wat belasting in box 3. Via een spaar-BV of fonds voor gemene rekening is dit te voorkomen.


Heffing box 3

De heffing in box 3 is gerelateerd aan de omvang van je vermogen. Hoe meer vermogen, hoe meer belasting je betaalt. Vanaf volgend jaar betaal je over je vermogen vanaf € 1 miljoen zelfs ruim 1,76% belasting. Ook als je rendement veel lager of negatief is.


Spaar-BV of open fonds voor gemene rekening

Als je je vermogen onderbrengt in een spaar-BV of een fonds voor gemene rekening, vermijd je de heffing in box 3. Daarvoor in de plaats moet je belasting betalen over het werkelijke rendement dat je met het vermogen behaalt in box 3.


Werkelijk rendement belast

Het werkelijke rendement van een spaar-BV of open fonds voor gemene rekening is belast met vennootschapsbelasting. Vanaf volgend jaar is het tarief 15% over de eerste €245.000 rendement en 25% over het meerdere. Deel je het rendement ná belasting uit, dan betaal je hierover vanaf volgend jaar 26,9% belasting in box 2.


Voordeel bij sparen

Met name als je spaart, levert dit een fors voordeel op. Je betaalt namelijk belasting over het werkelijke rendement, dan vanwege de lage rentevergoeding over spaargeld op dit moment vrijwel nihil is. Je bent dus al snel een stuk voordeliger uit dan wanneer je geld in box 3 belast wordt.


Wat zijn de kosten?

Je moet een spaar-BV of open fonds voor gemene rekening wel eerst oprichten. Daarbij moet je bij een bv rekening houden met diverse formele eisen en kosten. Een open fonds voor gemene rekening kent veel minder eisen, kost minder en kan sneller. Zelfs een notaris is niet vereist. Een nadeel is wel dat je met minstens twee personen in dit fonds moet deelnemen. Dat mag in beginsel niet je partner zijn of minderjarig kind, maar wel iedere willekeurige derde. Je moet je ook aanmelden bij de fiscus.


Tip: als je nog dit jaar een bv of open fonds voor gemene rekening opricht, vermijd je de heffing in box 3 in 2021. De peildatum is namelijk altijd op 1 januari.


Heb je vragen over het onderbrengen van je vermogen in een bv of open fonds voor gemene rekening, neem dan contact met ons op.Comments


bottom of page