top of page

Te veel aftrek leidt tot wijziging verdeling aftrekposten


Als je een fiscale partner hebt, mag je een aantal aftrekposten onderling verdelen. Hoe je deze verdeelt, mag je zelf weten. Wel geldt de voorwaarde dat je samen hooguit 100% van alle kosten in aftrek mag brengen.


Aftrekposten verdelen

Wettelijk is vastgelegd welke aftrekposten je onderling mag verdelen. Dit geldt bijvoorbeeld voor hypotheekrente onder de voorwaarde dat je deze eerst saldeert met het eigenwoningforfait. Ook een aantal andere aftrekposten, zoals zorgkosten, alimentatie en giften, mag je onderling verdelen met je partner. Uiteraard met de bedoeling hiermee zoveel mogelijk belasting te besparen.

 

Meer dan 100% kosten in aftrek

Onlangs moest het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden zich buigen over een zaak waarbij een belastingplichtige en zijn partner samen meer dan 100% aan kosten in aftrek hadden gebracht. Het betrof de aftrek van hypotheekrente en andere kosten ten aanzien van de eigen woning. Deze kosten bedroegen zo’n € 21.000, terwijl in totaal maar liefst ruim € 45.000 aan kosten in aftrek was gebracht.

 

Mag inspecteur navorderen?

Allereerst kwam de vraag aan de orde of de inspecteur wel na mocht vorderen, aangezien de aanslag van een van de partners al vaststond. Het Hof vond van wel, omdat er te veel kosten ten behoeve van de eigen woning in aftrek waren gebracht. In die gevallen is er volgens het Hof geen keuze gemaakt ten aanzien van de verdeling van deze kosten, zodat navorderen is toegestaan.

 

Mag aftrek anders worden verdeeld?

Het Hof was bovendien van oordeel dat de inspecteur met zijn navorderingsaanslag mocht afwijken van de onderlinge verdeling van de kosten die de partners in hun aangiften hadden gemaakt. Ook nu was het Hof van mening dat er geen keuze was gemaakt, nu de kosten voor meer dan 100% waren opgevoerd. De navordering bleef dan ook in stand.

Comments

Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.
bottom of page