top of page

Vraag buitenlandse btw terug vóór 1 oktober


Heb je vorig jaar btw betaald in een ander EU-land, dan kan je deze tot 1 oktober dit jaar terugvragen. Daarna kan je nog wel een verzoek indienen, maar wellicht krijg je de btw dan niet meer terug.

Betaalde btw in EU

Ondernemers doen steeds vaker zaken met het buitenland. Daarbij komt het voor dat in de EU btw betaald wordt. Denk bijvoorbeeld aan betaalde brandstof voor de auto van de zaak of de reparatiekosten van een laptop, die tijdens een bezoek aan een afnemer in de EU kapot viel. Deze btw is, net als in Nederland betaalde btw op zakelijke uitgaven, gewoon aftrekbaar.

Hoe vraag je de btw terug?

In de EU betaalde btw vraag je terug via de Nederlandse fiscus. Dit moet digitaal via de site van de Belastingdienst (belastingdienst.nl zoekterm ‘btw terug uit eu’). Je moet inloggen, dus moet je eerst inloggegevens aanvragen. Het aanvragen van inloggegevens moet ook digitaal, aldus de site van de Belastingdienst.

Deadline 1 oktober

De btw over 2017 moet je vóór 1 oktober 2018 terugvragen. Daarna is niet meer zeker of je de btw wel terugkrijgt. Wacht niet tot het laatste moment, want het aanvragen van inloggegevens en het terugvragen van de btw kost de nodige tijd.

Let op! De eisen voor het terugkrijgen van btw zijn per EU-land verschillend. Op de site van de Belastingdienst vind je een overzicht van de eisen per land.

Digitaal

Alles gaat digitaal, ook als vereist is dat je facturen mee moet sturen. Je moet deze facturen dan scannen. Soms hoeft dit alleen als de aankoop een bepaald bedrag te boven gaat.

Minimaal € 50

De terug te vragen btw moet minimaal € 50 bedragen. Als je een bedrag van meer dan € 400 aan btw terugvraagt, kan je de aanvraag ook al in het jaar zelf insturen. Bij lagere bedragen kan dit dus pas na afloop van het jaar.

Heb je vragen over betaalde btw in de EU, neem dan contact met ons op.

bottom of page