top of page

Is je WOZ-beschikking wel juist?


Binnenkort vallen de nieuwe WOZ-beschikkingen weer op de mat. Onroerend goed is aanzienlijk in waarde gestegen, dus is het van belang te checken of je beschikking wel klopt.


Belang WOZ-beschikking

Gemeenten zijn verplicht om voor onroerend goed ieder jaar een nieuwe beschikking te nemen over de WOZ-waarde van je onroerende zaak. Op basis van de WOZ-waarde bepaalt de gemeente onder andere de aanslag OZB, maar de WOZ-waarde is ook bepalend voor tal van andere belastingen, zoals de bijtelling voor de eigen woning.


Prijsstijging onroerend goed

Bestaande koopwoningen werden in 2018 gemiddeld zo’n 9% duurder, de grootste prijsstijging sinds 2001. Dit is van belang voor de waarde van jouw pand op 1 januari 2019, de peildatum voor de nieuwe WOZ-waarde.


Check WOZ-waarde

Gemeenten stellen de WOZ-waarde niet altijd even secuur vast. Er wordt dan ook regelmatig bezwaar tegen de waarde aangetekend, in ruim 1% van alle gevallen. Ongeveer de helft hiervan is succesvol en leidt gemiddeld tot een waardevermindering van 11,6%.


Omgevingsfactoren

Als de waarde is afgeleid van vergelijkbare panden, check dan of omgevingsfactoren voldoende zijn meegenomen. Is bijvoorbeeld de overlast van het verkeer of stank vergelijkbaar?


Individuele factoren

Daarnaast spelen ook individuele factoren een rol bij de waardebepaling, zoals de staat van onderhoud en de eventuele aanwezigheid en ligging van een tuin.


Afwijkende waarde? Maak bezwaar!

Wijkt de waarde af van de waarde die naar jouw mening in alle redelijkheid aan je pand moet worden toegekend, maak dan bezwaar. Een minimale afwijking van de vastgestelde waarde is tegenwoordig niet meer vereist.


Let op! Geef in je bezwaar zo goed mogelijk aan op basis van welke factoren het pand naar jouw mening te hoog is gewaardeerd.


Tip: heb je juist een hogere waardering nodig vanwege bijvoorbeeld verkoopplannen, dan kan je ook bezwaar aantekenen tegen een te lage WOZ-waarde.


Comments


bottom of page